If you favor...

Etsy

Monday, May 19, 2014

Pokok Bayam ku...


Salam all... Heee excitednye nak citer pasal pokok bayam ni. Since this is my first experiment planting from seeds. Masa dah hujung2 pregnancy aritu la alkisahnye.. yela, kan dah xleh buat kerja berat2. Maka activity gardening adalah yang paling sesuai. Before this mmg dah ade herbal garden kat rumah, tapi semua pokok2 tu beli kat sg buloh. Pokok limau..cili, rosemary, basil, mint, etc..And mother in law yang handle kan. I x reti langsung sebenarnya..

Ntah mcm mane terbukak hati nak try sendiri pulak. 

Mula2 pergi beli brg2 yang diperlukan kat ACE Hardware. Tanah, baja, peat pot, & biji benih. Masa tu beli bayam & kangkung. Tapi tanam bayam je dulu sbb x nak la too ambitious kan..
(tu pun baca2 kat blogs kawan2 dulu carik tips mcm mana nak tanam). This is one example: 




haa...tgk tu bersepah2. Ni gara2 campak je semua benih kat dalam tu

Tada... after 3 weeks kot

Lepas selamat bersalin je tgk2 daun bayam dah gemok2..!!




Daun kunyit pun baru nak bercambah..

My in laws dtg selamatkan keadaan. Pokok bayam tu boleh di asing2kan lagi.  For optimum growth katanye...





Haa.. mcm tu... 

Musim menuai! yum yum!! Tq Mak & Abah :)








Fresh from the garden!

Masak simple2 je. Yang penting sedap!!



For now, dah 2 kali dah bayam ni di tuai & di masak & selamat di makan. Hehe..
Apelagi bertambah cergas lah activity gardening sekarang ni!! Nak try tanam kacang botor & bendi pulak. Batas herbal garden pun in progress skrg ni. Nanti kita update lagi ekk....
Stay tuned for more updates :)




No comments: